Don't have an account? Create one now

2011 Brownfields

Town of the Blue Mountains, Ontario

Blue Mountains Town Hall

About eight years ago, when the Town of the Blue Mountains found itself with too little space to meet its administrative needs, Council examined its options and made a bold choice: to build a new town hall on a brownfield site. The town would make a statement about sustainability by revitalizing an historic section of the community and transforming it into an incubator for downtown growth. 

Once the site was acquired, in 2005, the town conducted a series of community dialogue sessions with residents and stakeholder groups to capture the community's vision for the new development. The new civic centre was designed to fulfill that vision of a community gathering space. The town hall includes 2,485 square metres of office and public space designed to achieve LEED® Gold certification. It is surrounded by parkland that features a band shell and theatre, splash ponds and a skating loop. The park is connected to walking trails that provide access to the river. 

The project demonstrates innovative technologies, practices and approaches that advance sustainability and will be a catalyst for the surrounding business area. When complete, the new facility will provide the community with an accessible, barrier-free municipal services centre that will promote walking, healthy recreation activities and civic engagement.

Results

  • The new town hall is anticipated to achieve LEED® Gold certification with an energy savings of 62 per cent compared to the Model National Energy Code for Buildings (MNECB).
  • The building incorporates a variety of energy-efficient measures, including energy recovery technology with CO2 controls and a ground-source heat pump.
  • Approximately 90 per cent of the above-grade space will receive natural light.
  • The building's energy efficiency will reduce operating costs and help control future business and residential taxes and utility costs.
  • In developing the project, the town pursued leading-edge design and construction practices, following the LEED® rating system whenever possible, and sought to analyze and minimize the project's life-cycle costs.
  • The project is expected to promote redevelopment and intensification around the site, which will result in improved property assessments and sales tax revenues from new businesses.

Resources

Page Updated: 21/12/2015